ENLTРУ

BRITŲ TRUMPAPLAUKIŲ KAČIŲ VEISLYNAS

BRITŲ TRUMPAPLAUKIAI

KAČIŲ VAKCINACIJA


SKIEPAI IR LIGŲ PROFILAKTIKA


Kačių sveikatos priežiūra


Niekam ne paslaptis, kad naminiams gyvūnėliams kaip mažiems vaikams reikia ne tik meilės, bet ir priežiūros bei nuolatinio rūpesčio. Katės - ne išimtis. Prieš įsigydami pūkuotą draugą, privalome suvokti, kad jam reikės ypatingos priežiūros. Kad jūsų katė būtų sveika, bent kelis kartus per metus ją turėtų apžiūrėti veterinaras.

Nukirminavimas

Augintiniai yra nukirminuojami priklausomai nuo gyvenimo sąlygų.
Katės, kurios vaikšto į lauką, turi kontaktą su kitais gyvūnais, galimai turinčiais kirminų, valgo neperšaldytą ar neapdorotą mėsą ar žuvį, turi būti nukirminuojamos kas 3 mėnesius.
Katės kurios nevaikšto į lauką, neturi kontaktų su kitais gyvūnais, galimai turinčiais kirminų, valgo peršaldytą ar apdorotą mėsą ir žuvį, gali būti nukirminuojamos kas 6 mėnesius.
Visi augintiniai

privalo

būti nukirminuojami 10 (7-14) dienų prieš skiepą, kadangi esant kirminams, gyvūno imuninė sistema yra nusilpusi, nesureaguos tinkamai į skiepą ir augintinis liks neapsaugotas, lyg nebūtų skiepytas.
Jeigu Jūsų augintinis po nukirminavimo vemia, išmatose matote gleives ar kiaušinius (taškučius), gyvūnui paleidžia vidurius – Jums reikia susirūpinti, kadangi tai gali būti ne tik pašalinė reakcija, bet ir reakcija kirminams. Tokiu atveju po 10 (7-14) dienų reiktų pakartoti nukirminavimą, pageidautina preparatais su kita veikliąja medžiaga ar kito gamintojo, kad įsitikinti, kad gyvūnas neliks su kirminais, kurie, net ir nevakcinuojant, veikia negatyviai Jūsų augintinio sveikatą.
Nukirminavimui siūlome naudoti jau patvirtinto veiksmingumo preparatus su plačiu veikimo spektru, turinčius savo sudėtyje parazikvantelio.
Tabletės:

Drontal, Cestal, Milbemax, Pratel


Lašiukai ant sprando:

Profender Spot-On


Suspensija:

Vitaminthe, Fubenol KH, Pyrantel



Nublusinimas

Augintiniai yra nublusinami priklausomai nuo gyvenimo sąlygų.
Katės, kurios vaikšto į lauką, turi kontaktą su kitais gyvūnais, galimai turinčiais blusas, turi būti nublusinami kas 3 mėnesius profilaktiškai ar nedelsiant aptikus blusas ar jų kiaušinius.
Naminės katės, neturinčios kontaktų su kitais gyvūnais, nuo kurių galėtų užsikrėsti ir nevaikščiojančios į lauką, turi būti nublusinamos pagal poreikį, kadangi daugumos veisėjų požiūriu, nėra prasmės be reikalo duoti nors ir silpnų, bet visgi nuodų.
Net jei Jūsų augintinis neturi kontakto su kitais gyvūnais, nesikaso pastoviai, visgi periodiškai apžiūrėkite jo kailį ar nėra blusų, ar jų kiaušinių, kurie atrodo, kaip maži juodi taškai.
Nublusinimui siūlome naudoti lašiukus veikiančius 30 dienų:

Stronghold


Nesant galimybei naudoti Stronghold, galima naudoti:

Advantage II, Frontline Plus, FiproGuard, Capstar, Sentry Capguard, Bio Spot Active Care

.

Skiepai

Kad išvengtume įvairių ligų, augintinis turi gauti visus privalomus skiepus. Neskiepytos katės serga labai sunkiai ir yra sunkiai pagydomos. Deja, dažniausiai ligos baigiasi liūdnai. Dauguma žmonių mano, kad katės, laikomos namuose ir neleidžiamos į lauką, neturi galimybės pasigauti virusų, tačiau tai netiesa. Visiškai nesvarbu, kad katės neišleidžiate į lauką. Virusus, kurie gali sukelti tam tikras ligas, kartu su avalyne į namus gali atnešti jūsų šeimos nariai, svečiai ar jūs pats.

Kada? Nuo ko?

Kačiukas, sulaukęs dviejų mėnesių, turi būti paskiepytas polivalentine vakcina, saugančia nuo panleukopenijos, virusinio tracheito ir kalcivirozės. Šis skiepas kartojamas po mėnesio kartu su vakcina nuo pasiutligės. Jei kačiukas leidžiamas į lauką, tai galima daryti tik 30 dienų po pakartotinos vakcinos, kai pradės veikti skiepas. Suaugusias kates kasmet skiepijame polivalentine vakcina bei vakcina prieš pasiutligę. Likus 10 dienų iki skiepų, gyvūnui reikia suduoti vaistų nuo kirminų.

Kas tos ligos?

Pačios baisiausios ligos, kurios tyko mūsų augintinių ir dažnai baigiasi mirtimi:
Panleukopenija, dar dažnai vadinama kačių maru. Tai virusinis susirgimas, pažeidžiantis katės imunitetą. Susirgęs gyvūnas pradeda viduriuoti, vemti, prastai arba visai neėda, nes dėl pažeisto žarnyno negali įsisavinti maisto medžiagų. Katė greitai nusilpsta, organizmas patiria dehidrataciją, kyla temperatūra, pilvo sritis tampa skausminga. Net ir pasveikusi katė lieka itin pažeidžiama kitų ligų. Nuo šios ligos apsaugo tik vakcinacija.
Virusinis tracheitas (kačių gripas) ir kalicivirozė. Šiais virusais gali užsikrėsti įvairaus amžiaus katės, po kontakto su sergančiu gyvūnu. Katė dažnai čiaudi, iš nosies teka išskyros, gyvūnas nustoja ėsti, jam pakyla temperatūra, ašaroja, o ligai sunkėjant, iš akių pradeda tekėti tirštos išskyros. Prasideda akių uždegimas ir kitos akių ligos. Ši liga tęsiasi apie 2-3 savaites, tačiau net ir išgijusi katė dar kurį laiką lieka viruso nešiotoja. Kalicivirusais užsikrėtusios katės dar gali sirgti atsinaujinančiomis dantenų ligomis, burnoje atsiranda žaizdelių. Pasiutligė. Šiuo virusu sergantys gyvūnai įkandę gali užkrėsti kitus gyvūnus ar žmones. Ligos požymiai nesunkiai pastebimi: gyvūnai tampa agresyvūs, kandžiojasi, garsiai kniaukia, gargaliuoja, gausiai teka seilės. Liga tęsiasi iki 6 dienų, tuomet gyvūnas miršta. Kadangi nuo šios ligos gydymo nėra, tai vakcinacija gyvūnui nuo šio viruso privaloma pagal teisės akto reikalavimus.
Katės papildomai gali būti skiepijamos nuo kačių leukemijos, chlamidiozės, bordateliozės, mikrosporijos ("grybelio"), kačių imunodeficito viruso (FIV) ir kačių infekcinio peritonito (FIP). Kadangi šios vakcinos neįtrauktos į pagrindinį kompleksą, gyvūno savininkas gali pasirinkti jas papildomai. Beveik visomis čia paminėtomis ligomis užsikrėsti galima tik per gyvūno santykį su kitais gyvūnais, taigi jei katė neišleidžiama į lauką, rizikos užsikrėsti nelieka. Įvertinkite poreikį skiepams iš papildomo sąrašo ir, bet kokiu atveju dalis šių skiepų yra nepakankamai veiksminga arba turi šalutinius poveikius. Todėl jei Jūs nesate įsitikinusi ar šių skiepų reikia Jūsų augintiniui, tai greičiausiai jų

nereikia

.

Patarimai, kad jūsų kačiukas augtų sveikas

Įdėmiai sekite kačiuko sveikatą, nes katės suserga labai staiga ir padėti kartais būna jau per vėlu. Kačių sveikatos rodiklis – akys. Jos turi būti švarios, plačiai atmerktos, linksmos. Katė nesveikuoja, jei iš akių ir nosies teka išskyros, seilėjasi. Tokiu atveju reikia skubiai kreiptis į veterinarijos gydytoją, nelaukti, kol pagerės. Gyvūno sveikata 80% priklauso nuo jo šeimininko. Labai svarbu parinkti tinkamą pašarą, kartas nuo karto jį papildyti vitaminais ir augaliniais papildais. Netaisyklinga mityba gali sukelti skrandžio ir žarnyno sutrikimus. Skirtingai nei daugelis mano, katėms nuo 4 mėnesių amžiaus negalima duoti karvės pieno, nes gali suviduriuoti, taip pat katei labai pavojingas šokoladas. Katės, ypač ilgaplaukės, turi problemų dėl plaukų kamuolių, susikaupiančių skrandyje katei švarinantis. Dėl šios priežasties katė gali pradėti vemti. Problemai spręsti yra papildų, skatinančių natūralų skrandžio išsivalymą. Svarbus katino higienos kriterijus – kraiko dėžutė. Ji turi būti reguliariai plaunama, kraikas dažnai keičiamas. Dėžutė turėtų būti atokiau nuo ėdalo, ramioje vietoje. Svarbi reguliari katės kailiuko priežiūra. Kailį reikia reguliariai šukuoti, stebėti odos būklę. Jei atsiranda pokyčių (pleiskanų, žaizdelių, parazitų), imtis skubių priemonių, kreiptis į gydytoją veterinarą. Kačių kasdien tyko įvairiausi pavojai, tokie kaip vabzdžių įkandimai, žeidžiančios stiklo šukės ir pan. Dažniausiai vabzdžiai gelia gyvūnams į burną. Tai labai pavojinga , nes tinimas apsunkina kvėpavimą ir gali pasibaigti staigia mirtimi. Jei pastebėjote, kad gyvūnui įgėlė vabzdys, nedelsdami kreipkitės į veterinarą.
Katės – jaukios, minkštos, charizmatiškos būtybės, rytais išlydinčios jus į darbą, visą dieną rymo ant palangės belaukdamos jūsų sugrįžtant, galiausiai iškilmingai pasitinka iškėlusios į viršų uodegą, džiaugiasi jūsų rūpesčiu jomis. Vakarais po sunkios dienos prisiglaudžia murkdamos, sugeria visą civilizacijos rutiną ir erzelį bei panardina į mielą, šiltą sapną. Taigi rūpinkitės savo augintinio sveikata deramai, nes jis pats to padaryti nesugebėtų.

Autorius: Straipsnis paruoštas su Eglės Meškelytės pagalba