ENLTРУ

BRITŲ TRUMPAPLAUKIŲ KAČIŲ VEISLYNAS

BRITŲ TRUMPAPLAUKIAI

BRITŲ TRUMPAPLAUKĖ


VEISLĖS APRAŠYMAS


Britų trumpaplaukių kačių ypatumai


Kilmė

Nors pirmieji įrašai apie šią veislę randami tik XX a. pradžioje, pati veislė žinoma gerokai anksčiau. Pirmosios trumpaplaukės katės į Didžiąją Britaniją įvežtos greičiausiai kartu su romėnų invazija ir ištisus šimtmečius buvo vaizduojamos piešiniuose bei graviūrose. Taip pat jos buvo eksportuojamos dideliais kiekiais į Naująjį Pasaulį, kur buvo labai populiarios.
Devynioliktajame amžiuje estetai pastebėjo, kad katės gražios, panašios, ir skiriasi nuo kitų kačių veislių. Pradėjus vykdyti jų atranką, 1871 metais tokios katės pirmą kartą pristatytos kačių parodoje. Tuomet ir prasidėjo šios veislės istorija, veisimas, būdingų spalvų ieškojimas. Įvairios spalvos ir raštai buvo išgauti veisiant kilmingiausias gatvių kates. Šie darbai vyksta ir dabar, nes tai bene populiariausia kačių veislė.
Aristokratinės britų trumpaplaukės – ramios, savimi pasitikinčios ir gan santūrios katės, kurių kadaise būdavo gausu Londono gatvėse.

Veislės aprašymas

Britų trumpaplaukės yra vienos didžiausių tarp kačių. Katės yra kresnos ir didelės, o patinai – pastebimai didesni, platesni, nei patelės. Jie sveria apie 6-7 kilogramus, būna ir gerokai sunkesnių egzempliorių. Tokie katinai brandą pasiekia apie trečius-ketvirtus savo gyvenimo metus.
Britų trumpaplaukės katės – didelės, bet jos neturėtų būti storos ir nutukusios. Mityba – labai svarbi. Teisingai subalansuota mityba padės išlaikyti gerą kailį, kuriuo taip garsėja britų trumpaplaukės katės. Daugelis augintojų tvirtina, kad tokios katės – tikros gurmanės. Jos išrankios, ir tai yra vienas iš nedaugelio šios veislės trūkumų.
Jų snukis apvalus, skruostikauliai stambūs, o nosis trumpa ir plati. Platų snukelį puošia "Češyro katino šypsena". Smakras gilus ir tvirtas. Smakro galiukas yra vienoje vertikalioje linijoje su nosies galiuku. Ausys mažos ir apvalios, išsidėsčiusios taip, kad sutaptų su apvaliu galvos kontūru. Galvą laiko trumpas ir storas kaklas. Kūnas yra kresnas, o nugara trumpa ir lygi. Krūtinė gili, o pečiai stiprūs. Kojos yra trumpos ir stiprios, letenos apvalios. Uodega stora ir vidutinio ilgio.

Kailio priežiūra

Viena iš priežasčių, kodėl britų trumpaplaukės katės tapo tokios populiarios pastarajame amžiuje, yra ta, kad kailis yra trumpas ir tankus ir užtenka 1-2 kartus į savaitę sušukuoti katę, jei ji tuo metu nekeičia kailio ir nesišeria.
Pagal veislės standartus "britukų" kailis turi būti purus ir tankus, bet šiek tiek šiurkštokas, neturi būti per švelnus. Tai ne ta veislė, kurios atstovus reikėtų nuolat maudyti, šukuoti, džiovinti fenu, naudoti kondicionierius. Patinėlius prieš parodą dažniausiai tenka išprausti, "mergaičių" – net nebūtina. Jeigu prausiam – turi praeiti šiek tiek laiko, nes prausimas minkština kailiuką. O britukus nedalyvaujančius parodose, reiktų maudyti, tik jeigu išsiteps.

Būdas

Kailis kiek šiurkštokas, bet būdas – švelnus. Tai tinkamas draugas šeimoms auginančioms vaikus. Jeigu jiems pabosta įkyrus žmonių dėmesys, katinas paprasčiausiai pasislepia, pasišalina, bet niekada neišleidžia nagų. Aišku, daug priklauso nuo to, kokie tėvai, ir kaip auklėja savo vaikus, bet jeigu vaikai klauso tėvelių ir stengiasi su tuo kačiuku elgtis gražiai, tai britukai yra labai tinkami, nes patys jie niekada neparodys agresyvumo.
Tai labai ramūs katinai, tinkantys daug dirbantiems žmonėms. Didžiąją dienos dalį tokie augintiniai dažniausiai pramiega, o vakare jau mielai bendrauja su šeimininku. Nors suaugę katinai ganėtinai ramūs – maži kačiukai mėgsta žaisti. Tam tinka kamuoliukai, rutuliukai, ir kiti žaislai.
Britų trumpaplaukiai miauksi retai, ir tik esant reikalui. Jie yra meilūs, bet dažniausiai dėmesio prašo tyliai, būna toks vienas "miau".

Britų trumpaplaukiai gali elgtis "katiniškai" ir leistis glostomi tik, kai patys to nori. Kai kurie individai vis dėlto būna meilūs - jeigu nesiteiki atsisėsti, ir jų glostyti, to pareikalaus šiaip jau retai naudojamu balsu. Dažniausiai tai labai sveikos katės, ir tinkamai prižiūrimos gyvena 14-20 metų.