ENLTРУ

BRITŲ TRUMPAPLAUKIŲ KAČIŲ VEISLYNAS

BRITŲ TRUMPAPLAUKIAI

KAČIUKAS JŪSŲ NAMUOSE


SUSIPAŽINIMAS IR KAČIUKO PRIEŽIŪRA


Jūsų naujas šeimos naris


Pirmosios dienos yra itin svarbios tolimesniam katinėlio elgesiui bei jūsų tarpusavio bendravimui. Štai pagrindiniai dalykai, kuriuos reikėtų gerai žinoti: apgyvendinimas, auklėjimas, mityba, sveikata, priežiūra, pramogos.
Toliau apžvelgsime kiekvieną dalyką, kas būtiniausia. O pradėsime nuo istorijos.

Kačių istorija

Pirmąjį didįjį garbinimo laikotarpį katės išgyveno senajame Egipte faraonų valdymo laikotarpiu. Tuo metu katės buvo derliaus simbolis, todėl žmogus, nužudęs katę, turėdavo užmokėti savo gyvybe. Griežti įstatymai draudė kates, kaip šventą gyvūną, išvežti iš Egipto. Vis dėlto jūreivių – pirmųjų "kačių kontrabandininkų" dėka, šie gyvūnai pateko į Italiją, Galiją, Britaniją bei kitas šalis. Tiesa, katės buvo garbinamos ir Kinijoje. Buvo tikima, kad šie gyvūnai turi sielą. Budizmo skleidžiamose tiesose galima aptikti daugybę legendų apie šį gyvūną. Pasakojama, jog netgi Mahometas neišvengė katės įtakos: savo mylimiausią katę jis nešiodavęs rūbo plačioje rankovėje.

Kada gi katės tapo naminiais gyvūnais? Deja, iki šiandien tai yra nežinoma. Teigiama, jog jau prieš 60-70 milijonų metų gyvūnai, panašūs į kates, gyveno miške. Pati vėlyviausia laukinė katė laikoma kaip tiesioginis protėvis dabartinių naminių kačių, nes panašumas yra nenuginčijamas. Aišku tik tai, kad tarp pirmųjų teorinių katės laikymo namuose įrodymų bei realaus jos apgyvendinimo nusidriekia tūkstantmečiai. Tai būtų galima paaiškinti dėl itin nepriklausomo ir savarankiško katės charakterio. Mat teigiama, jog ne žmogus katę prisijaukino, tačiau katė laisva valia pati prijunko prie žmogaus tada, kada jai tai tapo "patogu". Katės nemėgsta klajoklinio gyvenimo ir mieliau gyvena nuolatinėje, saugioje vietoje. Todėl manoma, jog tikrasis šių gyvūnų susidraugavimas su žmogumi prasidėjo būtent tuomet, kuomet žmonės nutraukė klajoklinį ir pradėjo sėslųjį gyvenimą.

Šiandien pasaulyje priskaičiuojama gerokai virš šimto penkiasdešimt kačių veislių. Katė tapo tikru naminiu gyvūnu, kuris suteikia žmogui daug džiaugsmo, tačiau taipogi reikalauja nuolatinės priežiūros, dėmesio, meilės ir šilumos.

Kačiuko atvykimas

Pasiruoškite atvykimui, nuperkant visus būtinus dalykus, paruošiant katės vietą. Paaiškinkite vaikams, kad katė naujoje aplinkoje pasimes ir nereikia jos dar labiau gąsdinti, bandyti tampyti, nes ji bėgs ar ginsis, juk ji Jūsų nepažįsta ir nežino Jūsų ketinimų. Taip pat atskirkite kitus augintinius, kad jie negalėtų įeiti į naujo augintinio kambarį.
Atvežus katę pastatykite transporterį nedideliame kambaryje, kur bus jos vieta, atidarykite ir palikite taip. Maistas turi būti netoliese ir tualetas irgi turi būti tame pačiame kambaryje. Pirmą laikotarpį katė galimai bijos išeiti, bet pamačius, kad prie jos niekas nelenda ir negąsdina po truputį ji įsidrąsins ir išeis apsiuostyti aplinkui, ištirti aplinką, gal atsigerti, nes pirmu laikotarpiu nepuls valgyti. Matant, kad katė apsipranta ir jau išeina iš bokso, stebėkite ją nuošaliai, tegul ji pripranta prie Jūsų ir pamato, kad Jūs jai nekeliat pavojaus. Sudominkite katę. Pradėkite žaisti lazeriu, kabančiu žaislu, kad ji užsimirštų ir eitų arčiau Jūsų. Kai katė žais ir nesitrauks nuo Jūsų, paglostykite ją neįkyriai. Toliau draugystę vystyti reikia pagal situaciją, po truputį paperkant katę skanesniu maistu ar skanėstu, žaislu ar kitku sudominant ją. Retai katės nestresuoja ir iškarto jaučiasi laisvai. Dažniausiai prireikia 1-2 savaičių, kad katė apsiprastų. Per tą laikotarpį, maistą ir tualetą po truputį judinkite link pastovios jų vietos. Taip katė pažins namus ir pripras prie daiktų naujųjų vietų, nes ypač mažiukai kačiukai, tiesiog nesusiorientuos greitai, kur Jūs pastūmėte dėžutę ir rezultate gali padaryti balą, kur nors pakeliui beieškant arba nuošaliame kampuke.
Jeigu namuose yra kiti augintiniai, nereikia iškarto jiems susitikinėti ir net matytis. Iš pradžių apkeiskite jų guolius, kad priprastų prie kvapo. Po kurio laiko leiskite jiems apsiuostyti/pajausti vienas kitą nesimatant, pvz. per uždarytas duris. Ir tik kada nei vienas iš jų nereaguos bailiai į kito garsus ar kvapus, tik tada galite juos atsargiai supažindinti. Bet jokių būdų nestumkite vieną link kito, užteks atidaryti duris. Stebėkite, kad nieko neįvyktų. Nepalikite vienų, kol jie pilnai neapsipras ir nesusipažins, o tam gali prireikti daugiau susitikimų. Geriau, jeigu tai vyks naujoko teritorijoje, kur jis jau turi palikęs savo kvapus ir saugų kampuką.
Katė

BŪTINAI

turi turėti vietą, kur jos niekas nelies ir neims. Kitaip katė gali nesijausti saugi ir nervintis, o turint tokią vietą į kurią ji galės pasislėpti ir pailsėti nuo visų, ji jausis saugiau ir bus stabilesnės psichikos. Jeigu Jums katė reikalinga skubiai ir negalite laukti, kol ji išeis pati, tai iš tokių saugių vietų, geriausia katę išvilioti skanėstais, maistu, žaislais ir tik paskui, jai nutolus imti ją.
Viskam reikia kantrybės, todėl neskubėkite, nes reikalai gali pasukti nenorima linkmę ir prireiks daugiau jėgų.

Kačių auklėjimas

Bet kaip Jūs bemylėtumėte augintinį ir benorėtume jam įtikti, reikia turėti taisykles ir visada jais vadovautis. Jokių išimčių. Arba leidžiama arba ne. Kitaip katės nesupras, kodėl vieną dieną galima daryti kažką, o kitą ne. Juk nepaaiškinsi, kad vakar buvo šventės. Tai yra labai svarbus punktas ir dažniausiai naujieji kačių šeimininkai padaro jame klaidą, leisdami augintiniui manipuliuoti jais. O būdą, kaip tai padaryti, katės randa lengvai. Kartais jos paveikia šeimininkus pasimeilinimais ir pasitrynimais, kartais miaukimais, prašymais, o kartais užtenka liūdno žvilgsnio sėdint prieš Jus. Bet kokiu atveju, jei katei pavyko - ji manipuliuos Jumis vėl ir vėl, naudodama pasitvirtinusius būdus ir kai šeimininkas supras visą mąstą kačių plano, bus jau vėlu ir teks dėti daug pastangų, kad kažkiek pakeisti situaciją. Jeigu katei negalima buvo eiti į kažkokį kambarį ar lipti ant stalo ir Jūs jei kartą leidote - prireiks savaitės griežtų priemonių, ir augintinis bus nuskriaustas labiau, negu būtų jeigu Jūs jam neleistume.
Kačių auklėjime, atpratinant nuo nepageidaujamo elgesio veiksmingiausios priemonės yra vandens purkštuvas/pistoletas ir lipni juosta, folija.

NIEKADA

nemuškite katės. Šeimininkas ir jo rankos turi būti katei švelnumo įsikūnijimu o ne asocijuotis su negatyvu. Reikia veikti taip, kad katė nesurištų auklėjimo veiksmų su Jumis, kadangi taip ji tiesiog nedarys neleidžiamo prie Jūsų, o Jums išėjus tęs savo veiklą.
Norint atpratinti nuo vietų, kur katė galanda nagus, užlipa rizikuojant savimi ir daiktais, reikia tas vietas padaryti nepatraukliomis katės atžvilgiu, sunkiau pasiekiamais. Jei katė drasko baldus, toje vietoje pasiūlykite jai specializuotą draskyklę, patogesnę negu sofą, o sofos kraštą apklijuokite dvipuse lipnia juosta, kad katei būtų nemalonus pojūčiais kai ji liesis paviršiaus.
Naudojant purkštuvą reikia tai daryti nepastebimai katei. Matant, kad į Jūsų mėgstamą vazoną ar užuolaidą yra kėsinamasi - paimkite purkštuvą, nueikite toliau, pagal galimybę pasislėpkite dalinai iš katės akiračio ir momentu, kai ji pradės savo "darbą" purškite vandeniu, sakant griežtai "Negalima". Jeigu viską daryti teisingai, po N bandymo, katė nuspręs, kad vazonas ar užuolaida nemalonios būtybės ir nevertos jos dėmesio, kadangi aplinkui yra patrauklesnių dalykų, kurias šeimininkas turi parūpinti katei.
Jeigu katė ne vietoje pasišlapins, įsitikinkite, kad jos tualetas yra pasiekiamas, švarus, smėliukas buvo juos pripažintu ir nieko nesikeitė. Pabandykite pastatyti dar vieną dėžutę namuose, nes taisyklė yra "Dėžučių skaičius = Kačių skaičius + 1". Vietą, kur katė pasišlapino, reikia sutvarkyti specialiomis priemonėmis su enzimais, pvz. UrineOff, nes kačių šlapimas yra labai sunkiai sunaikinamas ir net jei jus nejaučiat - katė jaučia, o tai jai reiškia, kad čia yra tualetas. Neturint po ranką specializuotų priemonių, išsausinkite servetėlėmis vietą, kur buvo pasišlapinta, užpurškite acto skiesto 1:2 su vandeniu ir leiskite išdžiūti. Paskui praplaukite su silpnu kalio permanganato ar jodo tirpalu pridėjus ir indų ploviklio, kuris sulaikys orą, taip prailginant reakciją. Alkoholis, paprastos valymo priemonės tiesiog paslepia kvapą nuo Jūsų, bet nesunaikina jo.

Kačių mityba

Kiekviena katė privalo būti maitinama taip, kad jos organizmas pilnai augtų ir įsisavintų visas maistingas medžiagas. Sveikai maitinama katė pasižymi spindinčiomis akimis ir žvilgančiu kailiu. Katėms gaminamas ėdalas turi visas naudingąsias medžiagas, būtinas katės organizmui. Ėdalai skirstomi į 4 kategorijas: "Holistic", "Super Premium", "Premium" ir "Economy".

NIEKADA NEMAITINKITE KATĖS "Economy" KATEGORIJOS ĖDALU

(Whiskas, Friskies, Kitekat). Zoo prekių parduotuvėje pasirinkite geresnės kokybės ėdalus Super Premium kokybės pvz. Sanabelle, Hills, Royal Canin ar Holistic pvz. Orijen, Acana, Applaws. Maitinimas "nuo stalo" - yra nepriimtinas, nes daug žmonių naudojamų produktų - katei yra nuodingi, pavyzdžiui: prieskoniai, šokoladas ir kiti. Maitinimas natūraliais produktais, turi savo privalumų, bet reikalauja daugiau pastangų, finansų, laiko. Taip pat reikalauja atidaus balanso, juk katei reikia daugiau baltymų nei angliavandenių, bet jei maitinti vien mėsa, kurioje santykis Fosforas : Kalcis yra 18 : 1, Jūs jau galite įsivaizduoti, kaip tai atsilieps katės sveikatai, nes rekomenduojamas santykis yra 1:1 - 1.4:1. O jei kačiukas dar tik auga, ir formuojasi jo kaulai! Katės, kaip ir žmonių mityba - yra visas mokslas, prirašyta įvairios literatūros šia tema. Gyvūnams natūralios mitybos atveju, būtinai reikia papildomai vitaminų ir mineralų. Bet nepersistenkite, ir neduokite, tam neskirtų vitaminų kompleksų. Maitinant sausais pašarais ar konservais, kuriuose jau viskas subalansuota katėms vitaminai reikalingi tik periodiškai, keičiant kailį ar sergant.

Todėl įvertinkite savo jėgas ir atsižvelgdami į savo galimybes ir norus, pasirinkite mitybos tipą. Paruoštas ėdalas nuo gero ir patikimo gamintojo - tai patogumas ir medžiagų/mineralų balansas. O mityba natūraliais produktais - sveikiau, bet reikalauja pastangų ir laiko. Atskiro paminėjimo yra verta tai, kad

nerekomenduojama

maišyti skirtingų mitybos tipų, o jei tai darote, darykite pertrauką 2-4 valandas tarp maitinimų!
Taip reikia elgtis dėl daugelio priežasčių, ne tik minėto vitaminų ir mineralų balanso sutrikimo, bet ir dėl skirtingais feromonais virškinamų specializuotų pašarų ir natūralaus maisto.

Nepaisant to, ar Jūsų katė yra aktyvesnė ar pasyvesnė – jai reikalinga energija. Pats svarbiausias energijos šaltinis – riebalai. Baltymai – tai kita būtina maistingoji medžiaga, atsakinga už augimą ir naujų kūno audinių vystymąsi. Kačių organizmui reikia ypatingai daug baltymų. Prieš įsigyjant kačiuką, būtinai išsiaiškinkite katės mitybos ypatumus. Daugeliui žmonių rekomenduojama sauso pašaro norma atrodo labai nedidelė. Tačiau visuomet yra pabrėžiama, kad šalia sauso pašaro būtina padėti vandens dubenėlį. Šio pašaro gabaliukai užgeriami vandeniu skrandyje išbrinksta, išsipučia ir Jūsų kačiukas pavalgo sočiai. Jei kačiukas atsisako vieno ar dviejų maitinimų – neišsigąskite. Kačiukas, kaip ir žmogus, gali tiesiog neturėti apetito. Tai nereiškia, kad augintinis serga. Tačiau jį stebėkite atidžiau: atkreipkite dėmesį ar katė neviduriuoja ir ar nevemia, ar ji žaidžia, ar daugiau miega. Jei viskas gerai, stenkitės kačiuką kiek prajudinti.

Kaip elgtis kačiukui atvykus į naujus namus? Kelionė į Jūsų namus, nauji žmonės, nauja vieta kačiukui, kaip ir bet kokiam mažam gyvūnui, sukelia stresą, todėl pirmomis dienomis leiskite mažyliui apsiprasti namų aplinkoje. Jokiu būdu nepervarginkite mažylio, todėl nepulkite tuoj pat su juo žaisti, jį nešioti. Parsivežus kačiuką ir leidus jam kiek laiko palakstyti po namus, vėliau duokite ėdalo ir vandens.

Norint sužinoti daugiau paskaitykite šį straipsnį apie kačių mitybą

Kačių higiena

Nuo mažumės - nepriekaištinga švara. Kaip žinia, katės yra itin švarūs gyvūnai. Nors prausimosi instinktas kačiukams yra įgimtas, tačiau pirmosiomis gyvenimo savaitėmis griežtas prausimosi pamokas jiems perteikia motina. Higienos atžvilgiu sveikai katei nereikia jokios pagalbos, be neįprastų įvykių.

Kailio priežiūra ir nuryti plaukai

Britų Trumpaplaukių kailis reikalauja daugiau dėmesio, negu paprastų trumpaplaukių kačių, kadangi jų yra labai tankus pokailis, kuris ir priduoda "pliušiškumą" šiai veislei.
Nors jau po šešių savaičių mažyliai sugeba dalinai prižiūrėti savo kailį ir jo priežiūrai katės kiekvieną dieną skiria apie 3,5 valandos. Jei ne visos vietos pasiekiamos liežuviu, į pagalbą pasitelkiamos ir letenėlės. Įprastai katė prausiasi visuomet viena arba vietoje kur jaučiasi saugi. Bet katėms prireiks Jūsų pagalbos kailio priežiūrai. Katės kailį būtina laikas nuo laiko pašukuoti specialiai katėms skirtomis šukomis ar šepečiu. Siūlau įsigyti gumines kačių šukas, kurias galima įsigyti gyvūnų parduotuvėse ir kartą į savaitę šukuoti augintinį naudojant šukų pusę su galiukais skylančiais į keturias dalis. Tradicinės šukos yra neveiksmingos arba kenkia Jūsų augintinio odai (pvz. šukos su geležiniais galiukais braižo odą). Šukavimas naudingas ir tuo, kad yra pašalinami negyvi ar pažeisti plaukai ir masažuojama odą. Todėl prausiantis, iššukuotai katei, į gyvūno skrandį patenka mažiau plaukų. Dažniau reiktų pašukuoti pagyvenusias kates, kuomet gyvūno judesiai nebėra tokie lankstūs, katė ne visas kūno vietas gali deramai pasiekti ir ne visą kailį reikiamai išprausti. Nepamirškite ir to, jog kai kurioms katėms labiau patinka būti šukuojamoms nei kitoms.
Ypač svarbi yra ilgaplaukių kačių kailio priežiūra. Nešukuojant ilgo plauko, kailyje gali atsirasti sąvėlų, kurios ne tik atrodo labai negražiai, bet ir gali pešti gyvūno odą. Dažnai tokias sąvėlas iššukuoti jau nebeįmanoma, todėl jas tenka kirpti. Norint to išvengti, ilgaplaukes kates reiktų šukuoti kiekvieną dieną.

Kita, kur kas opesnė problema – tai nurytų plaukų pašalinimas. Katei besiprausiant, dalis plaukų visuomet patenka į skrandį. Norint sumažinti nurytų plaukų kiekį skrandyje, rekomenduojama įsigyti kokybišką "Malt" pastą nuo sąvėlų, skatinančią nurytų plaukų pašalinimą iš organizmo. Įsigyti galima gyvūnų parduotuvėse ar veterinarijos vaistinėse, kur būna kokybiškesni produktai.
Šėrimosi metu naudoti pastą reikia kasdien gamintojo nurodytais kiekiais, kitu metu profilaktiškai kas ketvirtą savaitę 7 dienų kursą.

Kačių ausų priežiūra

Sveikai katei ideali ausų priežiūra nėra būtina, kadangi ausies kanalas valosi pats ir išskiriama ausies siera išlaiko ausies plaukus švelnius, lanksčius ir sveikus. Tačiau reguliari priežiūra yra prasminga, kadangi kartais, ypač senesnėms katėms, siera sukietėja ir gali sukelti niežulį. Tokius nešvarumus reiktų pavalyti specialiu skysčiu skirtu, gyvūnų ausų valymui. Rekomenduoju tikrinti kačių ausis kas savaitę.

Kačių akių priežiūra

Katės akys labai daug pasako apie gyvūno savijautą. Jei katės akys ryškios, spindinčios, tarsi stiklinės – reiškia, jog Jūsų augintinė sveika. Ir atvirkščiai, apsiblaususios katės akys rodo, jog gyvūnas nesveikuoja. Yra keletas kačių veislių, kaip persų katės, kurios po akimis turi nuolat šlapiuojančius ašarų takelius. Nevalant ir nesausinant šių ašarojimų, ašaros gali sudžiūti ir sulipti. Vadinamąsias "bėgančias akis" būtina laikas nuo laiko pavalyti specialiu akių valymo skysčiu. Zoo prekių parduotuvėse, galima surasti didelį pasirinkimą. Nuo plačiai naudojamų "PET" klasės gyvūnams "Beaphar" arba "Trixie" firmos, iki profesionalių akių, ausų, kailio ir kitų priežiūros priemonių kainuojančių virš šimto litų. Šiuo skysčiu suvilgykite vatos tamponėlį bei švelniais judesiais nuvalykite po akimis susidariusius ašarų takelius.
Britų Trumpaplaukių kačių akys dažniausiai neašaroja ir nebėga, tačiau trumpesnio snukelio gyvūnams ar besikeičiant temperatūrai tai gali įvykti. Pastoviai bėgant akims ar matant ligos simptomus, pūlingas išskyras yra būtina kreiptis į veterinarijos gydytoją.
Pirkdami priežiūros priemones, figūruokite nuo Jūsų tikslų ir prisiminkite, kad dažniausiai vieno flakono užtenka ilgesniam laikotarpiui.

Kačių dantų ir burnos priežiūra

Sveiki katės dantys priklauso nuo teisingos mitybos. Deja, šiandien ne visi kačių šeimininkai normuotai, reguliariai ir teisingai maitina savo augintinius, dėl ko gali prasidėti dantų gedimai. Dažniausia problema – tai dantų akmenys, kurių nepašalinus gali susidaryti dantenų uždegimas ir kariesas, ko pasėkoje gali pradėti netgi kristi dantys. Dantų akmenis pastebėti nesunku – tai rudas sluoksnis susidaręs ant viršutinio danties sluoksnio. Norint pašalinti dantų akmenis, būtina kreiptis į veterinarą.
Vartojant pagrinde konservuotą ar minkštą maistą - akmens apnašo prevencijai katei reikia duoti kietų kramtalų, kuriuos ne tik padeda pašalinti apnašą, bet ir stimuliuoja dantenas ir padeda apsaugoti augintinį nuo parodontozės.

Nagų priežiūra

Namuose gyvenančiai katei nagų patrumpinimas turi būti įprastine procedūra. Natūraliai nesidildinant nagams, Jūsų katės ims juos galąsti ant baldų, grindų, kilimo, tapetų. Norint to išvengti, nupirkite katei kelias draskykles arba laipynes su draskyklėmis ir pastatykite skirtinguose namo vietose. Laipynėje katė galės ne tik pagaląsti savo nagučius, bet ir laipioti ant čia esančių lentynėlių arba nuvargus užsnūsti. Laipynių yra labai įvairių: jos skiriasi savo dydžiu, spalva, modeliu bei kokybe ir atitinkamai kaina. Suprantama, kad kuo aukštesnė laipynė, tuo Jūsų katei bus įdomiau. Jei neturite galimybės įsigyti laipynę, o Jūsų katė galanda nagučius, yra prasminga įsigyti draskymo stovą arba kilimėlį, kurį galima pritvirtinti prie tos vietos, kur katė dažniausiai galanda savo nagus. Katės dažniausiai nemėgsta namukų, kurie yra labai žemai, kadangi instinktyviai ten jaučiasi nepakankamai saugu.
Nagučius katėms reikia pakirpti kiekvieną savaitę ant priekinių letenų ir kas antrą savaitę ant užpakalinių. Suprantama, jog tai bus naudinga ne tik Jūsų katei, bet ir Jums patiems, nes augintinis nesidraskys į baldus. Norint pakirpti katės nagučius, būtina pasirinkti specialiai tam skirtas "žnyples" arba vadinamąsias "giljotinas". Šios žirklutės specialiai pritaikytos lenktam katės nagui, todėl jomis nukirpti nagą bus labai lengva ir paprasta. Žnyplės turi ribotuvą, leidžiantį nukirpti 1-3 mm nago ilgio. Nepatyrusiam šeimininkui tai padės nukirpti tik suragėjusį nago galiuką ir neužgauti gyvuonies. Šiame paveikslėlyje pavaizduota kaip kirpti nagus katėms teisingai. Giljotina turi tik vienerius ašmenis, todėl pjūvis lygus, nagas netrupa. Tačiau nepatyrusios rankos gali nukirpti per daug. Prieš pradėdami tai daryti, pasisodinkite gyvūną ant kelių. Paėmę katės letenėlę, lengvai ir švelniai spustelėkite pirštą ir letenos pagalvėlę ir Jūs išvysite, kaip išlenda visas katės nagas. Iki 3 mm ilgio nagas sudarytas iš raginio luobo, todėl nagas yra nejautrus ir jį galima nukirpti. Toliau prasideda gyvuonis, kuriame daug kraujagyslių bei nervų galūnių. Kadangi tai jautrioji nago dalis, jos kirpti negalima. Jei nagučiai šviesūs tuomet puikiai matysite, kur baigiasi nejautrioji dalis ir prasideda gyvnagis. Rausvas gyvuonis aiškiai persišviečia pro pusiau permatomas sieneles. Jei vis dėlto darote tai pirmą kartą ir bijote sužeisti gyvūną – paprašykite labiau patyrusių kačių šeimininkų Jums parodyti, patarti ir pamokyti kaip viską reikia atlikti.
Jei vis dar abejojat savo jėgomis, prieš kerpant nagus, siūlau peržiūrėti vaizdo įrašą demonstruojantį kaip teisingai kirpti nagus katėms.

Kačių tualetas

Kačių tualetą galite pasirinkti atvirą arba uždarą. Uždaras tualetas naudingesnis tuo, jog katei kasant kraiką, jo mažiau yra iškapstoma iš tualeto. Uždaras tualetas-namelis dažniausiai yra su varstomu langeliu, pro kurį katė įeina ir išeina, ir prie kurio gyvūnėlis turi priprasti. Langelį prireikus galima išimti. Įėjus katei į vidų ir langeliui pačiam užsidarius, katytė pradžioje gali išsigąsti ir pasijusti patekus į spąstus. Jei Jūsų augintinis nepripranta, pašalinkite šį langelį, net ir tuo atveju, jei katė iškasa nemažai kraiko iš tualeto. Mūsų veislynas pagrinde naudoja Ferplast Magix uždarus tualetus su dvigubu dugnu ir sieteliu. Kaina tokio tualeto yra pakankamai aukšta ir gali siekti 40-50 eurų, bet tualeto dydis leidžia naudoti 10 ir daugiau litrų kraiko vienu metu, kas atsispindi kvapo ir šlapimo sugėrime, tualeto valymo dažnume. Dvigubas dugnas leidžia palikti vieną iš jų, kol kitas plaunamas ar džiovinamas, durelės lengvai nuimamos, kaip ir viršus. Turint vieną augintinį galima pasirinkti mažesnį kačių tualetą. Rekomenduojama prie dėžutės patiesti kilimėlį su stambesnėmis skylėmis (šiaudinį pintą, lauko) pro kurias kris pjuveninės granulės, o labai išnešant kraiką galima pastatyti šuniukų "dežutę" prie kačių tualeto įėjimo. Tualetą padėkite ramioje vietoje. Atminkite, jog kol katė tualete, neleiskite jos trukdyti vaikams, šunims ar draugams. Kraiką galite pasirinkti bentonitinį (smėliuką), silikoninį, molinį, kukurūzų ar pjuveninį.
Moliniai, kukurūzų ir nesuklumpantis kraikai nepasiteisina naudojime. Bentonitiniai (tradiciniai, smėliukai) nėra ekonomiški naudojime, prilimpa prie gyvūno kailio, letenų, dėžutės sienelių ir dugno. Išėjęs iš dėžutės gyvūnas dažnai palieka baltus pėdsakus ant grindų. Silikoninis kraikas puikiai sugeria šlapimą cheminės reakcijos būdų "užrakinant" kvapą viduje, bet ekskrementų kvapas jus nepradžiugins, kaip ir kažkiek laiko panaudoto kraiko, kuris savaime turi kvapą ir barška. Rekomenduojame suklumpantį pjuveninį kraiką gamintojo "Cat's Best". Pjuveninis kraikas yra ekonomiškas, puikiai laiko kvapą. Siekiant geriausio kokybės ir kainos santykio galima pabandyti sušokantį pjuveninį kraiką Cat's Best Oko Plus. Jeigu gyvūnas daug išneša iš dėžutės, rekomenduoju sušokantį granuliuotą pjuveninį kraiką Cat's Best Nature Gold.

Maudymas

Nereikia reguliariai maudyti kačių

gyvenančių namuose ir nesilankančių kieme, jeigu jos neišsitepė. Maudant katę yra nuplaunamas apsauginis riebalinis sluoksnis ir katei keliamas nereikalingas stresas.
Katės dažniausiai nemėgsta maudytis ir bijo vandens, todėl maudyti šį gyvūną namų sąlygomis reikia ypatingu atveju, kuomet katė iš tiesų labai išsipurvinusi ar skleidžia nemalonų kvapą (profesionalams, besiruošiantiems parodoms reikia atskiro straipsnio apie tai, kaip paruošti katę). Esant tokiai situacijai pripilkite, truputį šiltesnio negu katės kūno temperatūra (38-42), šilto vandens į nedidelę vonelę ar vonią. Vandens turi būti tiek, kad gyvūnas stovėtų pats. Vanduo neturi patekti į akys, ausis, burną ar nosį. Naudokite tik specialų šampūną, skirtą katėms. Naudojant neskirtus katėms ar pigius šampūnus katės kailis atrodys lyg vatinis ir gali būti neblizgiu, matiniu. Maudant katę nepamirškite priekines letenas tvirtai laikyti. Kompensacija katei už nemalonų maudymą – tai atsargus kailio nusausinimas šiltu rankšluosčiu. Feną naudoti atsargiai, nes galima sugadinti kailį ir dar labiau išgąsdinti katę. Siūlau pažiūrėti vaizdo įrašą prieš pirmą katės maudymą, kaip tai daryti taisyklingai.

Kačių transportavimo boksas

Transporteris (boksas) - tai nešiojamas krepšys, skirtas gabenti katę iš vienos vietos į kitą. Transporteris ypač patogus kraustantis, vykstant pas veterinarą ar važiuojant atostogauti drauge su savo augintiniu. Transporterio dydis priklauso nuo katės dydžio ir nuo to, kiek kačių vienu metu Jūs žadate gabenti iš vienos vietos į kitą. Trumpai kelionei patartina naudoti nedidelį kačių transporterį, nes jį Jums bus patogiau nešti, o katė bus mažiau kratoma. Norint įveikti ilgesnius atstūmus prasmingiau pasiimti didesnį boksą, kur būtų vieta ėdalui bei katė jaustųsi komfortiškai. Pakankamai erdvus ir nelabai sunkus yra Cat-It Voyageur kačių transportavimo dėžė, bet kokybe ir patvarume nusileidžia tradiciniams boksams.

Žaislai

Laikant namuose kačiuką, juolab jei jis yra tik vienintelis gyvūnas Jūsų namuose, būtina laikas nuo laiko juo užsiimti ir jam skirti dėmesio. Turint mažiau laiko, nupirkite katei žaislą. Kamuoliukas, žaislinė pelė, lazeris, žaislai ant pagaliukų – tai mėgstamiausi kačių žaislai. Perkant kamuoliuką parinkite nedidelį ir kuo lengvesnį, kad katei būtų lengva ridenti. Žavu, jei kamuoliuką suspaudus šis ims cypti. Katėms taip pat labai patinka žaislai padabinti įvairiomis plunksnomis. Judinant tokį žaislą katei atrodo lyg jis būtų auka ir puldamas plunksnas gyvūnas jaučiasi lyg tikroje medžioklėje. Yra platus asortimentas automatizuotų žaislų, kai žaislas pats juda ar judina dalį (pelytę, drugelį, lazerį). Taip pat katės mėgsta tunelius, ypač šiugždančius.
Neturint po ranką žaislų nereikia nusiminti, tiesiog suridenkite gabaliuką folijos, šlamančio popieriuko ir katei jis savo patrauklumu kartais nenusileis už firminį, brangų žaislą.

Pažinkite savo augintinį

Ar teisybė, kad katės kiekvieną dieną praleidžia 15 valandų miegodamos? Iš tiesų tikras gilus katės miegas trunka daugiausia 4 valandas per dieną. Kitas valandas katė nors ir snūduriuoja, tačiau dalis sąmonės išlieka visuomet budri. Jei tokioje būsenoje katė būtų sujudinta, ji tuoj pat pašoktų ir bet kurią akimirką būtų pasiruošusi pulti arba gintis.

Kačių miegas

Giliam miegui katė pasirenka kiek įmanoma ramesnę vietą. Ji dažniausiai letenėles pariečia po savimi ir pati susisuka į "U" formos pozą. Kuo šaltesnė miegojimo vieta, tuo labiau katė susisuką į kamuolį, nes kūno temperatūra miegant krenta. Katės labai daug sapnuoja. Sapnai atsiranda tik giliosios miego fazės metu. Tuo metu katė gali pradėti murkti, urgzti ar skleisti įvairius kitus garsus. Beje, pagal reiškiamus Jūsų katės garsus, Jūs puikiai galite sužinoti ką Jūsų katė nori pasakyti.

Kniaukimas

Kniaukti katės gali įvairiais tonais ir garsais. Miaukimu jos išreiškia įvairias nuotaikas: nusiskundimą, reikalavimą, klausimą, jaudulį.

Murkimas

Maži kačiukai dažnai murkia gerdami, o motinos prausdamos arba maitindamos savo mažylius. Jaunikliai itin dažnai "įjungia motoriuką" žaisdami tiek su žmonėmis, tiek su suaugusiomis katėmis. Jei dvi gerai sutariančios katės susitinka, jos ima murkti, tarsi pasisveikindamos. Peštynių metu pranašesnis katinas, besiartinantis link nugalėtojo, taipogi pradeda murkti. Murkimas dažniausiai reiškia, jog Jūsų katytė jaučiasi puikiai, ji viskuo patenkinta ir laiminga. Tačiau vis dėlto būna atvejų, kuomet katės murkia esant ligai, skausmui, taip malšinant stresą.

Purškimas, šnypštimas

Šnypščia katės suraukusios nosį ir tai rodo nusiteikimą priešiškai.

Urzgimas

Šiuo garsu yra įspėjamas priešas. Katės dažnai urzgia ėdimo metu įspėdamos, kad tariamas priešas jų netrukdytų ir nesikėsintų į jų ėdalą.

Gagėjimas, krykimas

Tai kiek rečiau išgirstamas garsas, tačiau realus. Šį garsą katės skleidžia pamačiusios pro langą kokį gyvį ar skrendantį paukštį, kuris joms taip ir lieka nepasiekiamas. Kartais taip katės reaguoja į muses.

Būtiniausios prekės įsigijus kačiuką

Reziumuojant dar kartelį trumpai priminkime ką būtinai reikia įsigyti turint namuose mažą kačiuką:
Dubenėliai turi būti 3: vienas skirtas sausam pašarui, kitas konservuotam ar natūraliam, o trečias vandeniui, kurį reikia keisti kelis kartus per parą. Po dubenėliu galite padėti padėkliuką. Katė ėsdama dažnai apsidrabsto aplinkui, todėl naudojant padėkliuką, Jums bus patogiau susitvarkyti. Dubenėlius karštu vandeniu išplaukite po kiekvieno šėrimo. Atsargiai naudokite plovimo skysčius, kadangi katės labai jautrios kvapams.
Ėdalas
Skanėstas
Žirklės nagams
Šukos, šepetys
Tualetas, kraikas ir semtuvėlis
Žaislas
Transporteris